“Ik sta wel elke dag met een lach op mijn werk.”

“Eerlijk: Toen ik voor het eerst de plafonds zag van de residentie van Wűrzburg in Duitsland sprongen de tranen bijna in mijn ogen. Die details waren gewoon absurd,” zegt stukadoor in opleiding Bryan Blom (21). “Ik kan je echt aanraden om daar een keer naartoe te gaan. Wij waren daar toen met een groepje studenten, met leverancier Knauf.”

Afwisselend

Bryan rolde een beetje bij toeval in het stukadoorsvak. Hij had al een koksopleiding afgerond en ging tijdens de coronatijd stucen bij zijn oom. Gewoon om een beetje bezig te zijn. “Maar ik vond het zo mooi om te doen, dat ik er mijn werk van wilde maken,” zegt hij.

De details in dat plafond waren gewoon absurd.”

Bijzondere plekken

Brian is zo geïnspireerd door het vak, dat hij zich naast zijn mbo3-opleiding nu al elke zaterdag voorbereidt op de niveau4-opleiding Decoratiestukadoor. Hierna wil hij ook nog de opleiding restauratiestukadoor van het Neerlandsch Stucgilde gaan doen. “Je maakt mooie dingen, waar je mensen mee blij maakt. Je werkt met veel verschillende technieken, zoals buitengevels, sierpleister en betoncirré. Dat maakt het werken heel afwisselend. En dan kom je ook nog op hele bijzondere plekken, zeker als decoratiestukadoor. Zo heb ik meegewerkt aan de nieuwbouw van een grote villa in Heemskerk, met een sportzaal en een zwembad en de buitengevel van een koetshuis in Amsterdam.”

“Je maakt dingen waar mensen blij van worden. Dat vind ik mooi.”

Tijd vliegt

“De sfeer onderling is natuurlijk wel heel belangrijk. Gelukkig wordt er heel wat afgelachen op de bouw. Als ik aan het werk ben, vliegt de tijd gewoon. En ja, dat is altijd wel een goed teken. Je moet wel een beetje kunnen aanpakken en tegelijkertijd bewust bezig zijn met je houding en heel zuinig op je lichaam. Maar ik kan het vak absoluut aanraden. Want ik sta wel iedere dag met een lach op mijn werk, dus dat is natuurlijk heel veel waard,” besluit hij.

Meer weten?

Wil jij meer weten over het beroep stukadoor en de opleidingsmogelijkheden? Klik hier voor meer informatie